Valmiussuunnitelma
Valmiussuunnitelma on laadittu OKM:n, OPH:n sekä Tampereen kaupungin ohjeiden mukaan ja yhteistyössä opetuksen järjestäjän, kiinteistö- ja tukipalveluiden sekä koulun henkilöstön kanssa. Suunnitelmassa kuvataan Tampereen steinerkoulun keskeiset toimintatavat mahdollisiin lyhyisiin häiriötilanteisiin liittyen. Suunnitelma koskee sekä koulupäivää että koulun iltapäivätoimintaa.
VALMIUSSUUNNITELMA TAMPEREENSTEINERKOULU
Varautuminen sähkökatkoksiin
Valmiussuunnitelma on laadittu OKM:n, OPH:n sekä Tampereen kaupungin ohjeiden mukaan ja yhteistyössä opetuksen järjestäjän, kiinteistö- ja tukipalveluiden sekä koulun henkilöstön kanssa. Suunnitelmassa kuvataan Tampereen steinerkoulun keskeiset toimintatavat mahdollisiin lyhyisiin häiriötilanteisiin liittyen. Suunnitelma koskee sekä koulupäivää että koulun iltapäivätoimintaa.
Tampereen kaupungin tiedotteesta:
” Sähköpulan esiintyminen on kaikkein todennäköisintä tammi- ja helmikuun kovilla pakkasjaksoilla. Sähköpula esiintyy todennäköisimmin arkiaamuisin 8-9 (-10) ja iltapäivisin 17-19, jolloin sähköä käyttävät laitteet ovat samanaikaisesti toiminnassa. Aamulla ja iltapäivällä on palvelun tuotantoa samanaikaisesti, kun ihmiset lähtevät tai palaavat kotiin. Mikäli Tampereen alueella joudutaan rajoittamaan sähkönjakelua Fingridin käskystä, kierrätetään sähkökatkoja joko tunnin tai kahden jaksoissa. Ensisijaisesti sähköt katkaistaan kaupungin ulkopuolelta tai kaupungin pientalovaltaisilta alueilta. Pääsääntöisesti kahden tunnin sähkönjakelun keskeytykset ajoittuvat aamuun ja toistuvat iltapäivällä. Tarvittaessa myös muilla alueilla on sähkökatkoja. Pakkasjakson kiristyessä, saadaan uhkaavasta sähköpulatilanteesta ennakkovaroitus kaksi vuorokautta etukäteen. Joissain tilanteissa sähkönjakelun keskeytyksestä saadaan tieto vain 15 minuuttia ennen sähkökatkoa.”
Opetuksen järjestäjän antamat ohjeet käydään läpi henkilöstön kanssa ja niistä tiedotetaan myös oppilaiden huoltajille Wilmassa. Varautumista toteutetaan yhteistyössä kotien kanssa. Koulun oppilaiden kanssa ohjeet käydään läpi ikäkaudelle sopivalla tavalla. Suunnitelma on nähtävissä myös koulun verkkosivuilla.
Suunnitelmaa päivitetään ja tarkennetaan vallitseva tilanne ja valtakunnalliset ohjeistukset huomioiden. Oppilaita, opiskelijoita ja huoltajia tiedotetaan muutoksista tarvittaessa.
Oppilaita ja opiskelijoita ohjataan erityisesti kylminä kuukausina pukeutumaan lämpimästi ja pitämään mukanaan ylimääräisiä vaatekertoja, villasukkia jne. Mahdollisten lämmönjakelun katkosten aikana oppilaat ja henkilöstö voivat tarvittaessa lisätä vaatetusta tai käyttää lämmikkeenä koululla olevia peittoja. Ikkunat ja ovet pidetään suljettuina.
Koululle on hankittu mahdollisia sähkökatkoksia varten varavirtalähteitä ja paristokäyttöisiä lisävalaisimia. Olemassa olevien laitteiden akut pidetään mahdollisimman täyteen ladattuina. Sähkökatkojen sattuessa koululla syttyvät hätäuloskäyntivalot. Välituntivalvontaa tehostetaan ulkovalaistuksen puuttuessa. Myös piha-alueelle on hankittu akkukäyttöisiä lisävalaisimia tarpeen vaatiessa.
Vedenjakelun katketessa vettä voidaan tarvittaessa hankkia jakelupisteistä juomis- ja käsienpesutarpeisiin. Koululla pidetään omaa pientä vesivarastoa. Oppilaiden, opiskelijoiden ja henkilökunnan on hyvä pitää omaa juomapulloa mukana. VESIHANOJA EI SAA KATKOKSEN AIKANA AVATA/KÄYTTÄÄ!!! Sillä kuumanveden säätely saattaa häiriintyä ja hanasta voi tulla vaarallisen kuumaa vettä.
Toimiston väellä on ”hätäapupakki” ja pyrimme mahdollisimman nopeasti sulkemaan WC:t ja hanat sekä huolehtimaan lisävalaistuksesta.
Koulu- ja työmatkat
Yksityiskoulun oppilaan huoltaja vastaa kouluun kuljettamisesta ja saattamisesta aiheutuneista kustannuksista (Perusopetuslaki 628/1998, 32 § 3 mom.). Mahdollisissa joukkoliikenteen häiriötilanteissa oppilaille järjestetään mahdollisuus odottaa valvotusti koululla huoltajaa kyyditsemään häntä. Katuvalaistuksen puuttuessa koulu- ja työmatkoihin kehotetaan varaamaan riittävästi aikaa.
Laajat sähkökatkokset voivat aiheuttaa häiriöitä joukkoliikenteeseen, sillä raitiovaunuliikenne toimii pääosin sähköllä. Linja-autot saattavat myös myöhästellä sähkökatkoksien aikana. Näistä johtuvia myöhästymisiä ei merkitä oppilaille eikä opiskelijoille ja opettajat varautuvat myös yhdistämään ryhmiä tarpeen vaatiessa.
Liikennevalojen ja katuvalaistuksen puute voi aiheuttaa vaaratilanteita ja haittaa liikenteeseen. Piha-alueelle on hankittu akkukäyttöisä valaisimia, jotta saattoliikenne saadaan turvallisemmaksi myös sähkökatkojen aikana. Yleistä varoivaisuutta tulee noudattaa, käyttää heijastimia tai huomioliivejä sekä huolehtia turvallisista jalkineista, jotta kaatumisilta vältyttäisiin.
Ennalta tiedettyjen sähkökatkojen osalta oppilaita, opiskelijoita ja henkilökuntaa pyydetään varaamaan riittävästi aikaa koulu- ja työmatkoihin sekä suosimaan mahdollisuuksien mukaan pyöräilyä ja kävelyä.
Opetus sähkökatkojen aikana
Perusopetuslain 20 a §:n voimassaolo päättyi 31.7.2022. Perusopetus järjestetään siis lähiopetuksena, eikä siirtyminen poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin eli etäopetukseen ole enää 1.8.2022 alkaen ollut mahdollista perusasteen oppilaiden kohdalla.
Opetus pyritään järjestämään tuntijaon ja lukujärjestysten mukaisesti niin pitkälle kuin mahdollista. Opettajakunta varautuu häiriötilanteisiin mm. huolehtimalla siitä, että oppitunnit ja oppimateriaalit on valmisteltu ennakkoon useaksi päiväksi.
Internetin käytön häiriintyessä opetus tapahtuu ilman sähköisiä oppimateriaaleja, esimerkiksi vihkotyöskentelynä tai olemassa olevien oppikirjojen avulla.
Mikäli etäyhteyksiä ei voida hyödyntää mahdollisessa etäopetuksessa, oppilaat voidaan ohjeistaa opiskeluun liittyen joko erikseen sovitussa tilaisuudessa koulussa tai puhelimitse.
Itse opetuksessa suurimmat haasteet sähkökatkojen aikaan liittyvät riittävän valaistuksen järjestämiseen sekä opetuksessa käytettävän tekniikan korvaamiseen. Sähkökatkojen aikana kiinteistöjen poistumisteiden varavalaisujärjestelmä jää palamaan, mutta tilojen yleisvalaistus loppuu.
Jos luonnonvaloa on luokassa riittävästi, jatketaan opetusta normaalisti lukujärjestyksen mukaisesti. Taskulamppuja on käytössä ja oppilaat, opiskelijat ja henkilökunta voivat tuoda lisäksi omia taskulamppuja.
Sähkökatkojen aikana opetusta ulkona lisätään kaikilla luokka-asteilla, joten tulee huolehtia sään mukaisesta pukeutumisesta.
Lukuaineet
Kaikissa luokissa on joko liitu- tai tussitaulu, jota käytetään korvaamaan opetuskäytössä olevaa tekniikkaa. Koulutarvikevarastosta voi noutaa tarvittavan määrän vihkoja ja muuta materiaalia opetuksen järjestämiseksi.
Suurimmat haasteet opetuksen järjestämiseen sähkökatkojen aikana liittyy lukiokoulutuksen järjestämiseen, sillä lukion oppimateriaalit ovat pääosin sähköisiä. Lukiolaisten opetus voidaan ennalta tiedetyissä tilanteissa järjestää myös antamalla lukiolaisille tehtäviä kotiin.
Tietokoneissa ja tableteissa riittää akkuvirta useita tunteja, mutta huomionarvoista on, että langaton verkko ei toimi.
Opettajia ohjeistetaan säilyttämään riittävää määrää paperista (kirjoja, monisteita…) materiaalia opetuksen järjestämistä varten. Lisäksi opettajilla tulee olla oma ja valvontaluokkansa työjärjestys tiedossa myös muualla kuin Wilmassa.
Taito- ja taideaineet
Sähkökatkojen aikana liikunnanopetuksessa painotetaan vuodenajan mukaista ulkoliikuntaa.
Kun ompelu- ja puuntyöstökoneita ei voida käyttää, käsitöissä keskitytään kädentaitoihin ja käsityökalujen käyttöön.
Oppimisympäristöt ja niiden turvallisuus
Mikäli välituntialueilla on puutteellinen valaistus, välituntivalvontoja tehostetaan.
Sähkökatkojen aikana pyritään huomioimaan myös esteettömyys mahdollisimman hyvin.
Aamu- ja iltapäivätoiminta
Aamu- ja iltapäivätoiminta pyritään järjestämään mahdollisimman samalla tavalla kuin aiemminkin, tiedostaen, että joukkoliikenteen haasteiden vuoksi myöhästymisiä saattaa tulla.
Kouluruokailu
Sähkökatkokset vaikuttavat kouluruuan valmistukseen. Lyhyet sähkökatkokset eivät vielä aiheuta elintarvikkeiden pilaantumista, mutta lämpimän ruuan valmistaminen estyy. Oppilaille voidaan järjestää kouluruokailu näissä tapauksissa myös kylminä eväinä, kuten voileipinä, hedelminä ja muina vakiintuneina leirikoulueväinä.
Siivous, kiinteistönhuolto ja kulunvalvonta
Puhtaanapito voidaan pääosin järjestää melko normaalisti jaksottamalla työvaiheita. Sähkökatkosten aikana tehdään työvaiheita, jotka eivät vaadi sähköä. Käytännössä lattioita ja pintojen voi siivota ilman sähköä. Työvälineiden pesu ja huolto sekä mattojen imuroinnit jaksotetaan ennalta tiedettyjen sähkökatkojen ulkopuolelle.
Sähkökatkojen aikana ovet lukkiutuvat ja sisään pääsee pääovesta. Toimistolla on aina joku päivystämässä. Toimiston ikkunaan voi tulla myös koputtamaan.
Hygienia
Sähkökatkon aikana myös käyttöveden tulo lakkaa joko heti tai lähituntien aikana.
Vessan voi veden katkettua vetää kerran. Vessoissa on huuhteluvettä sekä käsidesiä. Koulultamme löytyy varastosta useampi kuivakäymälä, jotka eivät tarvitse vettä huuhteluun. Näitä tuodaan isompiin vessatiloihin tarvittaessa, kuin myös esikoulurakennukseen.
Vastuut ja viestintä
Viestinnällinen vastuu on viestintäsuunnittelijalla, kiinteistöpäälliköllä ja rehtorilla, eikä muu henkilökunta tiedota häiriötilanteista tai poikkeusjärjestelyistä ilman erillistä ohjetta. Tiedottamista vaikeuttaa mahdolliset katkokset nettiverkoissa sekä gsm-verkoissa. Wilma- viestintä ei välttämättä onnistu. Siksi tärkeää on tiedottaa koteja ja oppilaita sekä opiskelijoita tästä valmiussuunnitelmasta ja toimenpiteistä.
Oppilaita ja opiskelijoita tiedotetaan ja ohjeistetaan luokissa luokanopettajan tai -ohjaajan johdolla.
Laaja sähkökatko voi aiheuttaa häiriöitä myös gsm-verkkoon, jolloin esimerkiksi hätäpuhelut eivät mene läpi. Koulun omaa alkusammutus- ja ensiapuvalmiutta voidaan nostaa irrottamalla turvallisuusryhmän jäseniä muista työtehtävistä sekä kokoamalla ensiapu- ja alkusammutusvälineistöä helposti saataville.
Lyhytaikaisissa ja ennakoimattomissa sähkö- ja vesikatkoissa on voimassa pelastussuunnitelmaan kirjatut ohjeet.
SÄHKÖKATKOS
Tärkeitä tehtäviä sähkökatkoksen sattuessa:
VESIKATKOS Vesikatkos ei aiheuta kyseisen kiinteistön toiminnalle vakavia uhkia. Kuitenkin on toiminnan jatkuvuuden kannalta tärkeää, että vettä saadaan kiinteistöön mahdollisimman nopeasti. Koulukiinteistössä pitkä vesikatkos aiheuttaa ongelmia etenkin wc:n käytössä, hygienian ylläpidossa, juomaveden saatavuutena sekä kouluruuan valmistuksessa. Vesikatkon tapahtuessa toimi näin: Ilmoita vahtimestarille ja rehtorille. Huolehdi, että vesikatkoksesta annetaan kouluun kuulutus. Älä käytä wc:tä äläkä yritä turhaan laskea vettä hanoista. |